40 ÅR PÅ TOPPEN I HOLTE MIDTPUNKT

Den 16. august fejrede Ole Carøe 40 års jubilæum som kiropraktor i Holte Midtpunkt.

 

– Carøe Kiropraktik er en helhedsorienteret praksis for hele familien, hvor vi er specialister i at behandle led-, muskel- og rygsygdomme. Hver eneste dag behandler vi patienter, typisk for slidgigt, sportsskader, ondt i ryg eller nakke. Og vi ved at vi gør en forskel for disse patienter, som efter endt behandlingsforløb får en markant bedre daglig tilværelse, fortæller Ole Carøe.

 

40 år er lang tid. Der må være sket en del gennem årene?

 

– Det må man sige, fortætter Ole Carøe. Jeg husker stadig tilbage i 1978, hvor jeg lige var kommet ”frisk på fad” tilbage til Danmark efter min uddannelse på Palmer College of Chiropractic Davenport i Iowa USA. Det var samme år der for første gang blev givet tilskud til kiropraktisk behandling herhjemme, igangsat af daværende Socialminister Eva Gredal (S).

 

– Dengang var vi forholdsvis få kiropraktorer i Danmark, og det mest naturlige for mig, var at starte som selvstændig. Så i 1979 slog jeg for første gang dørene op for kiropraktorklinikken i Holte Midtpunkt.

 

– Jeg var - og er da fortsat - aktiv sportsudøver, så det var naturligt for mig at kaste mig over lokalsporten med min specialviden om hele kroppens bevægeapparat. Således var jeg i 10 år kiropraktor for Holte idrætsforenings 1. divisionshold i håndbold fra 1979-1989. Det med sporten tog lidt mere om sig, da jeg blev medstifter af Dansk Kiropraktor Forenings Idrætsudvalg i 1989. DKF, som foreningen kaldes i daglig tale, var forholdsvis ny på dette tidspunkt, men Idrætsudvalget formåede alligevel allerede i 1991 at blive medlem af FICS (Federation International Chiropractic Sportive). Den internationale sportskiropraktikforening, gennem hvilken kiropraktorer for første gang bliver engageret ved De Olympiske Lege.

 

– Det var i denne periode rigtigt mange fik øjnene op for, hvor effektiv kiropraktik kan gøre en forskel - både på længere sigt, men så sandelig også i stressede korte situationer. For mig var det netop spændende at gøre mit arbejde for øjnene af flere hundrede tilskuere under en håndboldkamp - især når den uheldsramte spiller kunne rejse sig og tage del i spillet igen - blot efter nogle få minutters behandling.

 

I 1992 kommer så kiropraktorloven, der autoriserer kiropraktorer, hvad har det betydet for jer som kiropraktorer?

 

– Det gjorde en væsentlig forskel. For det første er det kun kiropraktoruddannede, som kan kalde sig kiropraktorer. Vi havde en del uautoriserede ”kolleger”, som benyttede sig af titlen, med den ulempe at de ikke havde den nødvendige og rette viden til at manipulere kroppens led. En kiropraktor er ganske enkelt specialisten indenfor netop manipulation af kroppens bevægeapparat. Derud over har vi som kiropraktorer en del behandlingsformer, som kun vi må og kan udføre og samtidigt giver det naturligvis også et større ansvar for behandlingens gennemførsel.

 

– Som en naturlig udvikling af autorisationen så kiropraktoruddannelsen dagens lys på Syddansk Universitet i Odense året efter i 1993. Her uddannes kiropraktorerne sammen med lægerne.

 

– For mig personligt kom autorisationen til at betyde et større ansvar for vores stand som helhed, da jeg gik mere ind i foreningspolitikken i DKF. I perioden 1999-2017 var jeg således formand for kiropraktorerne i Københavns Amt, fortæller Ole Carøe.

 

Lokalt i Holte, må der også være sket en del?

 

– Der har været fart på i alle årene. Jeg har haft 7 kiropraktorer i et års turnus og i alt 10 kiropraktorer ansat i perioden. Det er blevet til 30.600 patienter og mere end 153.000 behandlinger. Vi har behandlet kolikbørn, idrætsfolk og mennesker i alle aldre - helt op til 1o1 år. Behandlingerne er hovedsageligt smerter i lænd, nakke og hoved. Også idrætsskader som tennisarm, skulder, knæ og fod. Dertil ikke at forglemme den vigtige forebyggende og vedligeholdende behandling. I 2018 indledte jeg også et samarbejde med Rudersdal Kommune om sundhed og forebyggelse på arbejdspladsen, en indsat jeg forventer mig en del af fremover. Så jo, selv efter 40 år er der nok at tage sig til, slutter en glad Ole Carøe.

 

 

 

 

 

 

FAKTA OM KIROPRAKTIK

 

Kiropraktoren er specialist i diagnosticering, behandling og forebyggelse af forstyrrelser i kroppens led og muskler og deres påvirkning af nervesystemet. Nedsat eller ukorrekt funktion af specielt rygsøjle og bækken kan irritere led, muskler og nerver, som kontrollerer vores holdning og bevægelse. Irritation af kroppens led, muskler og nerver kan forårsages af skader, mangel på motion, forløftninger, gentaget ensidigt arbejde, gigt, dårlig holdning og/eller stress.

 

Kiropraktorens mål er at finde årsagen til lidelsen og genvinde normal eller optimal ledbevægelighed og funktion, og ikke kun kortvarig smertelindring.

 

Man kan henvende sig direkte til en kiropraktor uden henvisning fra egen læge eller speciallæge.

 

Siden 1992 har kiropraktorerne været autoriserede af Sundhedsstyrelsen og Den Offentlige Sygesikring samt sygeforsikringen “Danmark” yder tilskud til behandling hos kiropraktoren.

 

Kiropraktorens uddannelse

I dag uddannes kiropraktorerne på Syddansk Universitet, Odense. Kiropraktoren har gennemgået en 5-årig kandidatuddannelse på universitetet og en 1-årig klinisk turnusuddannelse før autorisation kan opnås. Læs mere på www.sdu.dk under uddannelse - klinisk biomekanik.

 

Kiropraktikkens oprindelse

Ordet kiropraktik er af græsk oprindelse og betyder “behandling med hænderne”. Kiropraktisk behandling har været kendt i årtusinder i en lang række kulturer som en del af folkemedicinen.

 

Ole Carøe har gennem mere end 39 år som kiropraktor gennemført flere end 200 efteruddannelses kurser i ind- og udland, bl.a. omhandlende behandling af sportsskader, hovedpiner og spædbørn, samt laserterapi og behandling af vore senior borgere med f.eks. slidgigt.

 

Ole Carøe har været kiropraktor for mange forskellige sportsudøvere bl.a. et af Danmarks bedste håndbold hold, håndboldlandsholdet og Rungsted Golf Klubs Damehold. Top herre- og damegolfere, dansere, fodboldspillere, badminton og tennisspillere har også været omkring Carøe Kiropraktik.

 

Tidligere formand for kiropraktorerne i Københavns Amt og har siddet i samarbejds-udvalget med amtet, indtil dette overgik til regionerne. Har været aktiv i Dansk Kiropraktor Forening og været medstifter af Idrætsudvalget i DKF.

 

 

Den moderne kiropraktiske behandling blev imidlertid først grundlagt i 1895 af Daniel David Palmer, der ud fra egne erfaringer med behandlingen oprettede den første kiropraktorklinik. Allerede i 1897 etablerede han den første kiropraktor-læreanstalt i Davenport i staten Iowa, USA.

 

Den første kiropraktor I Danmark åbnede sin klinik i København i 1920. I dag er der ca. 550 kiropraktorer I Danmark.

 

På verdensplan er der nu cirka 55.000 kiropraktorer, hvoraf hovedparten er hjemmehørende i USA.

 

 

Carøe Kiropraktik

Holte Midtpunkt 23. 3d

2840 Holte

Tlf. 4542 2522

E-mail: reception@olecaroe.dk

Åbningstider

Mandag:   7 - 11   samt 14 - 17

Tirsdag:    7 - 11

Onsdag:   7 - 11    samt 14 - 17

Torsdag:  7 - 11

Fredag:    7 - 11

Persondata

politik

Rapportér en utilsigtet hændelse som patient eller pårørene